Hello and welcome to our community! Is this your first visit?
Register
Enjoy an ad free experience by logging in. Not a member yet? Register.
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Regular Coder
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Iowa / Notre Dame
    Posts
    538
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Unreliable Wireless Connection

    Hello all,

    I'm having a problem with the reliability of my wireless network connection. I can always wirelessly connect to the internet just fine whether it be at school, home, or an internet hotspot. My problem is that my connection is constantly going in and out. My internet browser will be serving up websites just fine for 4 or 5 minutes but will then pause for maybe 15 seconds and then begin working as usual after the pause. I also notice this with online games, email, instant messenger... the works. The odd part is that I will sometimes go for days without any problems and then, without changing anything, the pauses will come back. Maybe this is just a constant problem with wireless connections--I really don't know! All I know is that when I plug in directly to the router, I experience no problems, but when I connect wirelessly my connection becomes unreliable.

    My wireless card is the Intel PRO/Wireless LAN 2100 3B Mini PCI Adapter. As far as I know, it's the initial wireless card used in systems labeled Intel Centrino. Oh, and it's 802.11b.

    Like I said, maybe this is just a common nuisance with wireless connections, but it would be nice to hear otherwise!
    My Site {Mike's Adventures}

    Yikes, forums are almost too much fun.

  • #2
    Supreme Master coder! _Aerospace_Eng_'s Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    In a place far, far away...
    Posts
    19,291
    Thanks
    2
    Thanked 1,043 Times in 1,019 Posts
    Do you have any cordless phones in your home? Cordless phones with the same frequency as the router are known to interfere with the wireless connection from time to time. It happens in my house some times. Have you tried getting the latest drivers from your wireless cards manufacturer?

  • #3
    Regular Coder
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Iowa / Notre Dame
    Posts
    538
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I've installed the most recent driver and I have attempted to unplug all the portable phones in the house--the problem still exists. Do most wireless users experience uninterrupted internet access?
    My Site {Mike's Adventures}

    Yikes, forums are almost too much fun.

  • #4
    Senior Coder JamieR's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    United Kingdom
    Posts
    3,161
    Thanks
    0
    Thanked 5 Times in 5 Posts
    It could be a problem with the actual adaptor, but I think that's unlikely seeing as you can connect at school fine. Sounds like something is interfering with it...what type of security does your wireless lan have and have you tried moving the router to a different place in the house?

  • #5
    Rockstar Coder
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    USA
    Posts
    9,074
    Thanks
    1
    Thanked 328 Times in 324 Posts
    What OS are you using? If you are using Windows on it, and it is a Centrino, I'd assume XP. Are you using SP2 for Windows XP? I know in either SP1 or SP2 they did fix a lot of problems with wireless network cards in Windows. I think your issue might have been one of them.
    OracleGuy

  • #6
    Senior Coder JamieR's Avatar
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    United Kingdom
    Posts
    3,161
    Thanks
    0
    Thanked 5 Times in 5 Posts
    Also I've seen circumstances where the wireless connection has been more reliable when you manage it with the devices manurfacturers own software, and not letting windows manage it

  • #7
    New to the CF scene
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Sunny Southern California
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    I have the same problem. Well had. I have a Linksys card & access point. I was getting so frustrated (to put it mildly) that I just took a really long data cable and ran it from the wall across my house to my computer. (Looked very tacky.) I was ready to throw the whole stupid wireless thing in the garbage. But instead I found this neat little "reset" button on the back, it's tiny and you have to poke it with a paperclip or something similar to actually reset it. I did that about 5 times. It wiped out everything, hubby had to put all the #'s back in and now it works like a dream. So maybe try resetting it a few times. Worked for me. You never know, might work for you too.
    Yesterday is history - Tomorrow is a mystery - Today is a gift!

  • #8
    Rockstar Coder
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    USA
    Posts
    9,074
    Thanks
    1
    Thanked 328 Times in 324 Posts
    So to be clear, is it at one place you are having problems at? Like at home or school? Or is it every place you seem to have this problem?
    OracleGuy

  • #9
    Regular Coder
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    Iowa / Notre Dame
    Posts
    538
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Sorry for the late reply! I've been out of town. Thanks for all your replies up to this point.

    To clear things up: I experience the problem everywhere, not just at home. I'm on Windows XP SP2 and I am letting Windows manage the wireless. The router isn't using any security measures, and moving to a different place in the house wouldn't seem to help as I have a full strength connection at almost all times as does the other computer in the house (which doesn't seem to have the same problem as my computer).

    I might try the reset idea as my parents are the ones who setup the router and I never can trust them to do computer-related things right!

    Oh, on the subject of Windows XP service packs, I noticed the problem as soon as I recieved the laptop (2 years ago) at which time I think Windows was already on SP1. Anyway, updating to SP2 didn't help the problem.

    That's all I got for now. All I could find on Intel's website was a suggestion in regards to portable phones, but as I already mentioned unplugging the phones didn't seem to remedy the problem.
    My Site {Mike's Adventures}

    Yikes, forums are almost too much fun.

  • #10
    Supreme Master coder! _Aerospace_Eng_'s Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    In a place far, far away...
    Posts
    19,291
    Thanks
    2
    Thanked 1,043 Times in 1,019 Posts
    The reference I made to portable phones was when they were used not just being plugged in. Did your wireless card come with any software of its own? Its often best to use the software that came with your card rather than the windows wireless management system.

  • #11
    Rockstar Coder
    Join Date
    Jun 2002
    Location
    USA
    Posts
    9,074
    Thanks
    1
    Thanked 328 Times in 324 Posts
    Well then it sounds like it is definetly a computer problem and not a router problem. Have you tried updating the drivers? Assuming there are newer ones available. Otherwise, if it is a problem that has been there since you got it, maybe the integrated wireless antenna is faulty. If your laptop is still under warrenty and you want to deal with that hassle, it might be an angle to try.
    OracleGuy


  •  

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •