View Full Version : ASP Help!!!

01-09-2005, 02:07 PM
Hi there

I am having a problem with asp pages on my machine. I am running Win XP Pro with SP2.

When trying to run a page with a .asp extension, both IE and FireFox display a box asking if i would like to download the file, it doesn't seem to recognise it as a page, but rather a document.

I must admit the last time I played with asp was over a year ago but both myself and others cannot see what could be wrong with the way it has been set up.

My first reaction is that the problem has something to do with the upgrade in SP2, however I doubt this would effect FireFox?

Any ideas on how I can run these pages properly without this problem?

Thanks alot for your help in advance!

01-09-2005, 07:55 PM
I hope I am understanding your question correctly.... I'm thinking that the problem that you are having is that when u try to open a asp page that is stored on your hard drive you are prompted to download the page.

If this is the case then nothing is wrong with your browsers, or ur Operating System and there is a simple reason why your browser prompts you to download the page. Your browser supports HTML display.... when u are connected to the internet and you request an .asp file... the server the file is on... runs the asp code and returns the page in pure html. So when u try to run the file locally you will be prompted to download it because you need a server to run the code and return it as HTML to the browser.

IIS (Internet Information Services) is a local server that can do that for you (designed by microsoft, comes with xP) You need only to go to add remove programs -> add windows components and install it! You will need the xP cd

01-09-2005, 08:53 PM
Thanks for the quick response, however to my knowledge the virtual directory set up through IIS is wokring properly.

It is most likely that I have set up the virtul directory incorrectly as your answer seems pretty logical! However I don't seem to be able to fix it through IIS.

I have also send the web pages to a friend who is very technicaly competant, and he had the same problem as me.

Never the less, Thanks for your reply and I will look into it!


01-09-2005, 09:03 PM
Ur most welcome.... just remeber that any pages or site that you run should be put in a folder under "c:\inetpub\wwwroot\"

say c:\inetpub\wwwroot\site1\

and the server is run as http://localhost/site1/somefile.html

Good luck with that :thumbsup:

Oh for what its worth, I had a similar problem.... read this post (http://www.codingforums.com/showthread.php?t=49729)

01-11-2005, 01:55 PM
it sounds like you are trying to run the file by just opening it in your browser instead of going to (localhost)

i think this is what jaywhy13 is getting at, i havnt had much experience with virtual directories but if you can find the file (or it wudnt ask u to download it :p) you should be able to find the virtual dir :p

i think (but im prob wrong) that if you set a virtual directory to go to a difference place on your machine, ie \site1\ goes to c:\site1\ instead of c:\inetpub\wwwroot\site1\ you can still access this from http://localhost/site1/

virtual directories confuse me so i dont use them, although i probably should if it means i can separate the ftp accounts on my server so that people cant FSO eachother (no1 has in the last 2 years so shhhh;)):p

01-11-2005, 02:06 PM
It could be that the Application Mapping for .asp extensions are deleted. Go to the Default Web Site property dialog box, Home Directory tab, click [Configuration...] button and then in the App Mappings tab, see if there is an entry for the .asp extension. If none, then you have to create one by clicking [Add] button. Specify the .asp extension and path of the asp.dll which is usually in C:\WINNT\System32\inetsrv\ then click [OK] and then restart IIS.