...

View Full Version : inesrt Query need some help !



simzam
12-22-2010, 05:04 PM
I'm trying to create function that insert into DB
need to add this function into insert.php but i really donno how to write this function properly using pagination.php
help needed badly ! :confused:


function insertrow () {
$sql = "INSERT INTO mytable(title) VALUES ('textarea text')";
$pager = new PS_Pagination($conn, $sql);
$pager->setDebug(true);
$rs = $pager->paginate();
if(!$rs){
echo "Invalid query: ".mysql_error()." <br>\n ";
}
}

insert.php:

<?php

include('pagination.php');
$conn = mysql_connect('localhost','root','123456');
if(!$conn){
echo "Invalid query: ".mysql_error()." <br>\n ";
}
$status = mysql_select_db('fblike', $conn);
if(!$status){
echo "Invalid query: ".mysql_error()." <br>\n ";
}
echo "<html>\n" ;
echo "<head>\n" ;
echo "<title>Insert !</title>\n" ;
echo "</head>\n" ;
echo "<body>\n" ;
echo "<form method=\"post\" action=\"\">\n" ;
echo "Insert Row: <br> <textarea rows=\"1\" cols=\"60\" name=\"quote\" wrap=\"physical\" > Enter your favorite quote! </textarea> \n" ;
echo "<input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Insert\">\n" ;
echo "</form>\n" ;
echo "<br>\n" ;
$sql = 'SELECT * FROM mytable';
$pager = new PS_Pagination($conn, $sql, 10, 8, "param1=valu1&param2=value2");
$pager->setDebug(true);
$rs = $pager->paginate();
if(!$rs){
echo "Invalid query: ".mysql_error()." <br>\n ";
}
while($row = mysql_fetch_assoc($rs)) {
echo " {$row['title']} ---------------------------> <a href= \"\">Edit</a><br><br>\n";
}

echo "<br>\n" ;
echo $pager->renderFullNav();
echo "</body>\n" ;
echo "</html>\n" ;
?>


pagination.php:

<?php
/**
* PHPSense Pagination Class
*
* PHP tutorials and scripts
*
* @package PHPSense
* @author Jatinder Singh Thind
* @copyright Copyright (c) 2006, Jatinder Singh Thind
* @link http://www.phpsense.com
*/

// ------------------------------------------------------------------------


class PS_Pagination {
var $php_self;
var $rows_per_page = 10; //Number of records to display per page
var $total_rows = 0; //Total number of rows returned by the query
var $links_per_page = 5; //Number of links to display per page
var $append = ""; //Paremeters to append to pagination links
var $sql = "";
var $debug = false;
var $conn = false;
var $page = 1;
var $max_pages = 0;
var $offset = 0;

/**
* Constructor
*
* @param resource $connection Mysql connection link
* @param string $sql SQL query to paginate. Example : SELECT * FROM users
* @param integer $rows_per_page Number of records to display per page. Defaults to 10
* @param integer $links_per_page Number of links to display per page. Defaults to 5
* @param string $append Parameters to be appended to pagination links
*/

function PS_Pagination($connection, $sql, $rows_per_page = 10, $links_per_page = 5, $append = "") {
$this->conn = $connection;
$this->sql = $sql;
$this->rows_per_page = (int)$rows_per_page;
if (intval($links_per_page ) > 0) {
$this->links_per_page = (int)$links_per_page;
} else {
$this->links_per_page = 5;
}
$this->append = $append;
$this->php_self = htmlspecialchars($_SERVER['PHP_SELF'] );
if (isset($_GET['page'] )) {
$this->page = intval($_GET['page'] );
}
}

/**
* Executes the SQL query and initializes internal variables
*
* @access public
* @return resource
*/
function paginate() {
//Check for valid mysql connection
if (! $this->conn || ! is_resource($this->conn )) {
if ($this->debug)
echo "MySQL connection missing<br />";
return false;
}

//Find total number of rows
$all_rs = @mysql_query($this->sql );
if (! $all_rs) {
if ($this->debug)
echo "SQL query failed. Check your query.<br /><br />Error Returned: " . mysql_error();
return false;
}
$this->total_rows = mysql_num_rows($all_rs );
@mysql_close($all_rs );

//Return FALSE if no rows found
if ($this->total_rows == 0) {
if ($this->debug)
echo "Query returned zero rows.";
return FALSE;
}

//Max number of pages
$this->max_pages = ceil($this->total_rows / $this->rows_per_page );
if ($this->links_per_page > $this->max_pages) {
$this->links_per_page = $this->max_pages;
}

//Check the page value just in case someone is trying to input an aribitrary value
if ($this->page > $this->max_pages || $this->page <= 0) {
$this->page = 1;
}

//Calculate Offset
$this->offset = $this->rows_per_page * ($this->page - 1);

//Fetch the required result set
$rs = @mysql_query($this->sql . " LIMIT {$this->offset}, {$this->rows_per_page}" );
if (! $rs) {
if ($this->debug)
echo "Pagination query failed. Check your query.<br /><br />Error Returned: " . mysql_error();
return false;
}
return $rs;
}

/**
* Display the link to the first page
*
* @access public
* @param string $tag Text string to be displayed as the link. Defaults to 'First'
* @return string
*/
function renderFirst($tag = 'First') {
if ($this->total_rows == 0)
return FALSE;

if ($this->page == 1) {
return "$tag ";
} else {
return '<a href="' . $this->php_self . '?page=1&' . $this->append . '">' . $tag . '</a> ';
}
}

/**
* Display the link to the last page
*
* @access public
* @param string $tag Text string to be displayed as the link. Defaults to 'Last'
* @return string
*/
function renderLast($tag = 'Last') {
if ($this->total_rows == 0)
return FALSE;

if ($this->page == $this->max_pages) {
return $tag;
} else {
return ' <a href="' . $this->php_self . '?page=' . $this->max_pages . '&' . $this->append . '">' . $tag . '</a>';
}
}

/**
* Display the next link
*
* @access public
* @param string $tag Text string to be displayed as the link. Defaults to '>>'
* @return string
*/
function renderNext($tag = '&gt;&gt;') {
if ($this->total_rows == 0)
return FALSE;

if ($this->page < $this->max_pages) {
return '<a href="' . $this->php_self . '?page=' . ($this->page + 1) . '&' . $this->append . '">' . $tag . '</a>';
} else {
return $tag;
}
}

/**
* Display the previous link
*
* @access public
* @param string $tag Text string to be displayed as the link. Defaults to '<<'
* @return string
*/
function renderPrev($tag = '&lt;&lt;') {
if ($this->total_rows == 0)
return FALSE;

if ($this->page > 1) {
return ' <a href="' . $this->php_self . '?page=' . ($this->page - 1) . '&' . $this->append . '">' . $tag . '</a>';
} else {
return " $tag";
}
}

/**
* Display the page links
*
* @access public
* @return string
*/
function renderNav($prefix = '<span class="page_link">', $suffix = '</span>') {
if ($this->total_rows == 0)
return FALSE;

$batch = ceil($this->page / $this->links_per_page );
$end = $batch * $this->links_per_page;
if ($end == $this->page) {
//$end = $end + $this->links_per_page - 1;
//$end = $end + ceil($this->links_per_page/2);
}
if ($end > $this->max_pages) {
$end = $this->max_pages;
}
$start = $end - $this->links_per_page + 1;
$links = '';

for($i = $start; $i <= $end; $i ++) {
if ($i == $this->page) {
$links .= $prefix . " $i " . $suffix;
} else {
$links .= ' ' . $prefix . '<a href="' . $this->php_self . '?page=' . $i . '&' . $this->append . '">' . $i . '</a>' . $suffix . ' ';
}
}

return $links;
}

/**
* Display full pagination navigation
*
* @access public
* @return string
*/
function renderFullNav() {
return $this->renderFirst() . '&nbsp;' . $this->renderPrev() . '&nbsp;' . $this->renderNav() . '&nbsp;' . $this->renderNext() . '&nbsp;' . $this->renderLast();
}

/**
* Set debug mode
*
* @access public
* @param bool $debug Set to TRUE to enable debug messages
* @return void
*/
function setDebug($debug) {
$this->debug = $debug;
}
}
?>

Fumigator
12-22-2010, 05:23 PM
Why are you trying to insert a row using that pagination class?

simzam
12-22-2010, 05:35 PM
I don't want to write other sql connectivity function to insert into database i think it look neat and as i want it in insert.php it also using pagination class why not to use same file for connectivity
and i also wanted to know how to use that function as i want it for insert update delete records while using pagination

Fumigator
12-22-2010, 06:30 PM
You answered your own question there. That pagination class doesn't do queries, it handles pagination. Why would you want to stick a square peg into a round hole?

simzam
12-22-2010, 07:54 PM
OK so it mean's i need to create separate function like :


function insertrow () {
$sqlinsert = mysql_query("INSERT INTO mytable143(title) VALUES ('textarea text')");
if(!$sqlinsert){
echo "Invalid query: ".mysql_error()." <br>\n ";
}
}

if its OK than how to use with its simple text area form which insert data into database



echo "<html>\n" ;
echo "<head>\n" ;
echo "<title>Insert !</title>\n" ;
echo "</head>\n" ;
echo "<body>\n" ;
echo "<form method=\"post\" action=\"\">\n" ;
echo "Insert Row: <br> <textarea rows=\"1\" cols=\"60\" name=\"quote\" wrap=\"physical\" > Enter your favorite quote! </textarea> \n" ;
echo "<input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Insert\">\n" ;
echo "</form>\n" ;
echo "<br>\n" ;

and when i hit EDIT button (title ) should display in TextArea how can i accomplish this all stuff



EZ Archive Ads Plugin for vBulletin Copyright 2006 Computer Help Forum