View Full Version : How make line break in email body text?

08-21-2010, 10:12 PM

I have made a button to automatically write an email. Text automatically appears in the email body. It looks ugly though! There are no line breaks.
I tried putting <br /> into the places where I want a line break, but it doesn't work - I just get "<br />" appearing in my email text!

How can I have a line break appear in the body text of the email?

Many thanks!!

08-22-2010, 06:17 AM
try \r\n

if that doesn't work, paste your code and it will be easier to help out.

Major Payne
08-23-2010, 04:07 AM
<a href="mailto:someaddress@somedomain.com?cc=someotheraddress@somedomain.com&subject=some subject&body=Some body text.%0D%0ASome new line.">create email</a> You can cause the body text to have a new line within the text you pre-populate by using the ascii characters for a carriage return (%0D) and line feed (%0A).

08-23-2010, 02:34 PM
Thanks you so much every one. Really helpful and amazing.

All working perfect.:thumbsup:


(just got to upload it in the next hour or two . . . )

Major Payne
08-23-2010, 05:29 PM
You are very welcome. Glad you got it working.

08-24-2010, 06:27 AM
you know by putting your email on the website itself you will get a load of spam, plus alot of users dont have mail clients setup on their pc's, it would probably best to setup a simple contact form.

08-24-2010, 11:44 AM
Yes, I do get lots of spam! I'm planning to make the email button an image, rather than text - would that help for this? Need to set up to take credit card payments really . . .

08-24-2010, 12:03 PM
When you specify a calculation, there's a button labeled with this character. You can click it to add the line break to your quoted text.

Major Payne
08-24-2010, 05:51 PM
You can look at munging techniques:


Choose the one that works best for you. The best method of doing what you want to do is to use a server-side script instead of a client side link.

10-27-2011, 02:05 PM
Hi all, I am new to this coding stuff and am having similar trouble.

I have used (%0D) and line feed (%0A) which works purfectly on my machine which has windows 7 and office 2010 outlook.

problem is when the same link is opened on other machines all text is on the same line.

Any ideas ?

Code is (works fine on my windows 7 machine with office 2010 outlook)

First%20Aid%20at%20Work%20Enquiry%20-%201%20Days&body=I%20have%20just%20visited%20your%20website%20and%20would%20like%20to%20be%20contacted%20with%20 information%20about%20available%20First%20Aid%20courses%20and%20dates.%0D%0AI%20would%20provisionall y%20like%20to%20book%20(%20%20%20)%20spaces%20on%2019/12/2011%20-%201%20Day%20Course%20%0D%0A%0DMy%20Name%20is%20%20:%0D%0DMy%20Company%20is%20:%0D%0DMy%20Number%20i s%20:%0D%0DMy%20Available%20Dates%20Are%20:%0D%0DPlease%20contact%20me%20to%20discuss%20matters%20fu rther.%20

Please help

Thanks in advance